Велика могера: ареал проживання і раціон харчування ссавця

Жителю центру України назва «уссурійська могера» ні про що сказати не може, як і найменування «кріт уссурійський».

Mogera robusta

Але тварині цього, чи не відрізняється ні цінним хутром, ні смачним м’ясом, загрожує зникнення.

Риси, що відрізняють велику могери

При тому, що уссурійська могера відноситься до сімейства Кротова, з його членами її ріднить лише загальний раціон – всі ці звірята є комахоїдними.

Відповідно до способом життя тіло тварини являє собою «гібрид» дощового черв’яка і врубової машини. Череп його сильно витягнутий вперед, утворюючи рухливий «клин» рильця, розсовує грунт попереду.

Череп уссурийской могери

Розширенню ходу допомагають потужні передні лапи, що закінчуються широкими долонями з довгими плоскими нігтями. Якщо вся довжина тіла звірка становить близько 210 мм, то на нігті доводиться не менше 10 мм.

Зовнішній вигляд уссурийской могери

На цьому схожість з іншими Кротова вичерпується.

У всіх могер в нижній щелепі відсутні ікла, конфігурація тазових кісток інша. Очі слабо (рудиментарним) розвинені і не видно, затягнуті зверху шкірними перетинками (як і слухові отвори з відсутніми вушними раковинами).

Життєвий цикл і розмноження

З усього сімейства могер, вид велика могера відрізняється самими значними даними – маса тіла самця здатна досягати 300 г (самки дрібніші). Великі розміри роблять тварину легкою здобиччю мисливця за його відливає металом сіро або ж буро-коричневим хутром.

Хутро mogera robusta

Шлюбний період, що почався з кінця березня, призводить до спаровування з подальшим народженням дитинчат в 2 виводках (травневому і липневому) з чисельністю в кожному від 2 до 8.

Життєвий цикл могер ділиться на періоди літній і зимовий (з перебуванням в більш поверхневих або більш глибоких грунтових шарах). Якщо річне життя звірків вивчена достатньо, про їх зимівлі уявлення немає навіть самого приблизного.

Характер харчування і ареал проживання

Могери є типово комахоїдними тваринами, раціон їх складається з:

  1. дощових черв’яків;
  2. мокриць;
  3. слимаків;
  4. равликів;
  5. багатоніжок;
  6. комах і їх личинок.

З огляду на те, що складові видобуток могери види є живністю верхнього грунтового шару, їй немає необхідності рити ходи глибоко в землі.

Уссурійська могера поїдає хробака

Діючи на глибині не більше 10 см, звір переміщається в пухкому грунті, просто розсовуючи його рухомим рилом і злегка допомагаючи собі передніми лапами.

Потреба у відкиданні назад грунту виникає лише при «набреданіі» на більш твердий грунт, що змушує рити глибше, залишаючи кротовіни.

Крім поверхневих ходів є й глибші (на рівні 30 см), які виводять до водопоїв і загальним кормових угідь – ними користуються відразу кілька особин, спільними зусиллями відновлюють їх в разі пошкодження.

Умови зимівлі могер вивчені слабко. Вид є ендемічним для Приморського краю, пов’язаним з пухкими ґрунтами під хвойно-широколистяними лісами в заплавах річок.

Уссурійська могера в снігу

На висотах понад 400 м над рівнем моря він не зустрічається, підніжжя сопок – верхня межа ареалу тварини.

Також Ви можете прочитати нашу статтю: Як зимують кроти, впадають чи милі тварини в сплячку?

Фактори загрозливі увазі

При загальній тривалості життя до 4 років і життя в сприятливих умовах чисельність звірків може досягати 250 особин на площі в 100 га. Але зазвичай ці показники менше (110/100 га) через малу виживання виду (до 4 років доживає одна зі ста особин або ще менше їх число).

Основними факторами, відтісняє могери з її споконвічній території, є:

  • господарювання людини;
  • глибоке промерзання грунту.

З огляду на вирубки лісів і порушення екологічної рівноваги даний вид тварин незабаром може зникнути з лиця Землі.

висновок

Mogera robusta зустрічається виключно в Далекосхідному регіоні РФ і суміжних країн – і ніде більше, будучи невід’ємною частиною його фауни, частиною маловивченою.

Так, умови проживання тут часто є непередбачуваними як для тварин, так і для людини. Але при темпах господарювання, набраних в Уссурійському краї, часу для вивчення багатьох тварин, ендемічних саме для нього, може просто не вистачити.

Ссылка на основную публикацию