Mogera wogura: життєвий цикл і ареал проживання маленького звірка

Японська могера – рідкісний (і все рідше зустрічається) вид тварини. Пояснити це можна, тільки вивчивши її звички і спосіб існування.

Mogera wogura

Зробити це нелегко з цілого ряду причин.

Риси, що відрізняють японську могери від споріднених видів

Як зрозуміло з фото і опису, японська могера – звір дрібного розміру: довжина тіла – максимум 15 см, вага – не більше 40 г. Для порівняння: маса тіла великий (уссурийской) могери – близько 300 г при довжині до 21 см.

Уссурійська могера

З усього загону Кротова могери виділені в особливий рід внаслідок:

  1. відсутність іклів в зубному ряду нижньої щелепи;
  2. відмінною від інших форми тазових кісток.

Також Вас може зацікавити наша стаття: Сибірський кріт, харчування і життєвий цикл ссавця

Зовнішній вигляд

На треугольно-клиноподібної голові на місці очей видно лише глибокі ямки, затягнуті напівпрозорої шкірною перетинкою.

Голова японського крота

Таким же манером від попадання землі захищені слухові проходи (раковини вух відсутні). Зуби дрібні, пилковидні. Довжина хвоста набагато менше довжини черепа.

Як все Кротячі, могери мають хутро не прилеглий, а стирчить прямо, через що тварина безперешкодно пересувається в підземних тіснинах як вперед і назад, так і легко розгортається.

Зовнішній вигляд mogera wogura

Японська могера колір хутра має в залежності від умов життя – він може бути як буро-чорний, так і чорний з відтінком сірого.

Зважаючи на особливості хутра вироби їх кротячих шкурок мають високу ціну в світі моди.

Життєвий цикл і розмноження

Вид вивчений погано з двох причин:

  • ареал проживання звірка дуже обмежений і знайти його там зовсім непросто;
  • зважаючи специфічного (переважно підземного) способу життя.

Якщо верхній ярус ходів пролягає на глибині від 50 до 70 см, то нижній залягає значно глибше (близько 2 м).

Що виглядає з нори японська могера

Пізнати місцепроживання тваринного можна по кротовіни, що належить тільки йому – ділити територію з будь-ким ще він не здатний.

Статева зрілість самок встановлюється в перший же рік. Розмноження проходить в один весняний цикл, в результаті якого в посліді однієї самки народжується не більше 4 дитинчат.

Про раціоні харчування та зону проживання

Як і всі інші кроти «японський кріт» (друге негласну назву звірка) обмежуватися їжею, що складається з дрібних тварин (могери – хижаки).

Раціон складається з населяють грунт істот і, крім традиційних черв’яків, включає:

  1. личинок і лялечок комах;
  2. дорослих (зимуючих в грунті) комах;
  3. мокриць;
  4. сколопендр (багатоніжок);
  5. слимаків;
  6. равликів.

Ареал проживання могери японської дуже вузьке. Відповідно до назви, це переважно японська територія – острова:

  • Сікоку;
  • Хонсю;
  • Тайвань;
  • Шьодошіма (Шодо);
  • Хайнань.

Цей список слід доповнити ще територіями Східного Китаю і держав Корейського півострова, де частина ареалу входить до складу охоронюваних територій.

На території України це незначна по площі зона на південному кордоні Приморського краю – долини степового типу, затиснуті між низинними болотами знизу і Сухановской гірським хребтом вгорі, порослим лісом і чагарником.

Місце проживання японської могери на території України

Не будучи ні лісовим, ні болотним жителем, могера може жити тільки на цій території, неухильно скорочується людиною. Піднятися в гори на висоту понад 1 тисячі метрів над рівнем моря вона також не в змозі.

Про загрозу зникнення і необхідності охоронних заходів

Скорочення і без того вкрай малого поголів’я даного рідкісного ссавця відбувається не тільки через рубки лісу, що веде до зміни складу грунтів і їх виснаження, а й внаслідок частих лісових пожеж. Не здатний до швидкого втечі звірок часто гине просто від задимлення його угідь.

Максимальний термін, протягом якого японська могера здатна прожити в штучно створених для неї умовах в неволі – це трохи більше 3 років (а частіше і того менше).

Тому вид японська могера Червона книга України включила в себе давно.

Тут вона числиться в 3 категорії як тварина:

  1. нечисленне і рідко зустрічається (виключно на обмеженій території);
  2. має тенденцію до швидкого скорочення популяції.

висновок

Могери (в тому числі описаний вид Mogera wogura) є тваринами набагато давнішими, ніж сучасні Кротячі – їх останки виявлені в земних шарах, вік яких обчислюється 50 мільйонами років.

Знаходження цього «осколка епохи» на площі з постійно скорочуються межами загрожує увазі повним і безповоротним зникненням з лиця планети.

Рід могери вивчений недостатньо грунтовно по тій елементарної причини, що вилов у всьому Приморському краї склав 20 особин тваринного.

Пройде ще зовсім небагато часу, і зоологам вивчати буде вже просто нема кого – без природоохоронних заходів звірку ніяк не врятуватися.

Ссылка на основную публикацию